p a u l   s a l o m o n s   a r c h i t e c t     home projecten prijsvragen publicaties bureau

 


uilenburgersjoel
 
 
 

De synagoge in de Nieuwe Uilenburgerstraat is gebouwd in 1766. Het is nu een rijksmonument. Bij de verbouwing in 1994 werd de zaal van de synagoge hersteld en er kwam een modern trappenhuis met toiletten op een tussenbordes. Dit bleek bij het gebruik van de zaal als concertruimte en voor synagogediensten niet te voldoen. De belangrijkste opgaaf voor het renovatieplan is de synagogezaal met brede trappen weer goed toegankelijk te maken voor concerten, feesten en synagogediensten.
Herstel van de structuur van het gebouw met de karakteristieke balklagen gedragen op penanten midden in de benedenzaal maakt het mogelijk om de trappen weer in de entreezone te situeren. Vanaf een centraal podium bij de hoofdingang kunnen alle ruimtes in het gebouw worden bereikt zodat het meer dan nu het geval is, als een samenhangend geheel kan worden ervaren.
Bij de restauratie is in een onderhoudsstrategie voor de lange termijn voorzien met lage temperatuur wand- en vloerverwarming in combinatie met een aardwarmtewarmtepomp. e binnentemperatuur blijft dan stabiel, wat aangenaam is zowel voor het (behoud) van het gebouw als voor de gebruiker. Bureau Monumentenzorg Amsterdam steunt dit principe.


programma:


lokatie:
opdrachtgever:
ontwerpteam:
ontwerp:

restauratie van gebouw uit 1724 en verbouwing/nieuwbouw van voormalige synogoge tot publiek cultureel gebouw
Nieuwe Uilenburgerstaat 91
Stichting Uilenburgersjoel
Salomons architecten, Paul Salomons
2014 – 2015

 

 

1 2 3 4
uilenburgersjoel